Заложни къщи и фирми за бързи кредити се оказаха институционалните инвеститори на

...
Заложни къщи и фирми за бързи кредити се оказаха институционалните инвеститори на
Коментари Харесай

Малки бързи заеми за големи изборни победи

Заложни къщи и фирми за бързи заеми се оказаха институционалните вложители на пазара за платени гласове. Защо те ли? Ами, тъй като при тях са дребните длъжници с техните персонални данни, семейно и имотно състояние, все неща, които ги вършат изключително примамливи, а и уязвими в ролята им на гласоподаватели.

Разбира се, става дума за изключения - пазарът на този тип финансиране е задоволително ясно контролиран и водещите компании работят при съблюдаване на закона. Но обособени черни овце все по-често са обект на професионален интерес от правоохранителните органи.

Ето редове от полицейските сводки.

" 44 заложни къщи и сдружения, които дават бързи заеми, са тествани в границите на едноседмична профилирана полицейска интервенция на територията на ОД на МВР- Шумен. Целта на интервенцията е била предварителна защита и противопоставяне на закононарушения против политическите права на жителите и нарушавания на изборното законодателство " ".
" Двама души са арестувани в Средец за пазаруване на гласове, оповестяват от ОД на Министерство на вътрешните работи Бургас. Образувани са две досъдебни производства. При профилирана полицейска интервенция са тествани къща за бързи заеми и частен дом на лихвари. Намерени и конфискувани са описи, парични средства и златни украшения. От бургаската полиция считат, че става въпрос за потребление на финансова взаимозависимост против взелите заеми. На тях им е било дадено, че заемите им ще бъдат опростени, в случай че се упражни правото на глас за избрана политическа мощ ”.

Според последното проучване на Антикорупционния фонд (АКФ) за напазаруваните гласове, забележителен (над 25%) е делът на купения и следен избор в 40 общини. Може да се допусна, че общият разход на партиите, купуващи гласове на дребно в тези общини, е към 1.2 милиона лв. като заплащане за медиаторите. Освен това има и разход по контрола над покупко-продажбите от поръчителя, както и възнаграждение на самите гласове.

При 50 лв. на глас сумата, нужна за извършване на покупки на 142 хиляди гласа (долната граница на риска съгласно АКФ), е 7.1 милиона лв.. Плюс възнаграждението за купувачите и разноските по контрола – евентуално към 9 милиона лв.. Тези сметки споделя икономистът Красен Станчев, основател на Института за пазарна стопанска система.

Според източници от полицейските среди по-голямата част от упоменатите пари минава през компании за бързи заеми и заложни къщи. И единствено късата електорална памет пречи да се види, че основната им роля беше предначертана малко преди постоянните парламентарни избори тази година.

В края на ноември 2020-та омбудсманът Диана Ковачева ненадейно изригна, че ще сезира Конституционния съд за корекция в закона, която дава опция неустойката по бърз заем да може да доближава двойния размер на главницата. Промяната била направена в Закона за потребителския заем (ЗПК) с предпоследната от преходните и заключителни разпореждания на различен законопроект – този за промени в Закона за Данък добавена стойност, сюрпризирана бе тя.

„ Това значи, че разноските, които потребителят към този момент ще заплаща при несъблюдение на отговорностите си по контракт за потребителски заем от финансова институция, т.е. не от банка, може да доближат до двойния размер на главницата и няма да се смятат за несъразмерни ”, отбелязва Ковачева.

Тогавашната председателка на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова от ГЕРБ подскочи като ужилена и даде поръчка, че текстовете ще отпаднат. Преди нея пък президентът Румен Радев наложи несъгласие и хванатите в крачка депутати от болшинството гласоподаваха срещу тези странни преференции. Защото ги разкриха в опит за нещо като предплатено заплащане на тези, на които е отредена основна роля в нечестните изборни борби. 

Във футбола на това му споделят „ заучено състояние ”. Промяна в един закон през преходните и заключителни разпореждания на различен, в навечерието на декемврийските празници, импортирана тихомълком от другояче безсловесен и неосезаем народен представител, с цел да не се минава през Министерския съвет, което икономисва публично разискване и гласност.

Така отново стигаме до въпроса „ Кой? ”

Вносител на поправката беше самостоятелният народен представител, някогашен член на парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България ", Спас Панчев - ръководител на Земеделски съюз " Александър Стамболийски ", който най-точно разказват хората, имали политическо алъш-вериш с него. Той влиза в 44-ото Народно заседание, оставяйки на открито лоялните сътрудници на социалистите от " Коалиция за България " - ПК " Екогласност ", Комунистическа партия на България, ПК " Тракия " и " Нова Зора ". Изненадващо се озова в листите в 27-ми изборен регион Стара Загора. Трите извоювани места от Българска социалистическа партия там в последната минута на мача станаха четири - за сметка на Пловдив.

Червени депутати настояват, че Спас Панчев постоянно е бил в центъра на съществени кавги за неразбираеми приватизационни покупко-продажби, тъмни и ненужни доставки, разнообразни финансови схеми и измами, свързани с комисиони и спомагателни облаги.

" Винаги Панчев е играл ролята на Троянски кон в обединенията на Българска социалистическа партия ", ядосват се те.

Ето какво споделя за него Александър Симов: " До на следващия ден можем да си приказваме по какъв начин единствената форма на битие на тази групировка е да обикаля по места и да всява ерес в Българска социалистическа партия, да влиза в локални колаборации с ГЕРБ и да гласоподава против алените кметове там, където ги има ".

Излиза, че Спас Панчев е архитектът на „ наливането на основите ” на топлата връзка на предходните ръководещи с компаниите за бързи заеми.

След това пристигна пандемията, която се оказа прелестна хранителна среда за избуяването на задлъжнялостта при бързите пари, а оттова и на зависимостта. И без законова помощ тези компании станаха сътрудници на някогашните властници.

Във всеки случай, вземанията по заеми на фирмите за " бързи пари " се усилват с 16,5% за година, демонстрират данните на Българската национална банка към септември 2021-а. В края на 9-месечието сумата възлиза на 3.488 милиарда лв.. За съпоставяне в края на юни нарастването е с 4.2% или със 141.5 млн. лв..

Връщането на тези заеми става все по-трудно. А какво облекчение е единствено да продаваш гласа си в неспирния избирателен маратон тази година и дългът ти да понижава от ден на ден и повече...
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР